Upute za posjetitelje institucija socijalne skrbi

Epidemija bolesti COVID-19 promijenila je u potpunosti naš svakodnevni život. Posebno se to odnosi na dnevnu rutinu starijih osoba koje su u ovoj epidemiji posebno ugrožena skupina.

Zbog zaštite svojeg zdravlja starije su osobe prisiljene na čitav niz promjena vezanih uz svakodnevni život. Sada više vremena provode u domu, ograničen im je kontakt s mlađim članovima obitelji, posebno s djecom koja pohađaju vrtiće i škole, ograničen kontakt s prijateljima i kolegama te privremeni prekid brojnih rutina i aktivnosti na koje su navikli. Svakodnevica nam se svima promijenila, ali njima najviše. A radi zaštite njihovog zdravlja, posebno je važno da se svi držimo propisanih mjera i pravila. Prvo i najvažnije, ovo je privremena situacija. Mjere koje su uvedene služe zaštiti zdravlja najosjetljivijih skupina.

Ostanite povezani

Za zdravlje i dobrobit korisnika institucija važno je da ostanu povezani sa svojom obitelji. Koristite tehnologiju koja nam je dostupna i održavajte redoviti kontakt s osobama koje su korisnici institucija, bilo da se radi o članovima obitelji ili prijateljima. Šaljite im fotografije, obavještavajte ih o novostima, brinite o njima. Njihova svakodnevica značajno se promijenila, pomozimo im zajedno da posljedice tih promjena budu što blaže.

Perite ruke

Pranje ruku prva je i najvažnija mjera koju možete učiniti za zaštitu svojeg zdravlja. Prije svakog posjeta instituciji, operite, osušite i dezinficirajte ruke. To je dobra praksa neovisno o epidemiji bolesti COVID-19.

Držite fizičku udaljenost

Prilikom svakog posjeta instituciji, držite fizičku udaljenost od 1,5 metra prema osobi koju posjećujete i prema svim drugim korisnicima institucije, kao i zaposlenicima. Bliski kontakt značajno povećava rizik od zaraze. Bliski kontakt je svaki kontakt na manje od 1,5 metra udaljenosti te bilo koje fizičko dodirivanje druge osobe. To uključuje i rukovanje, grljenje, dodirivanje, tapšanje.

Nosite maske

Prilikom svakog posjeta instituciji obavezno nosite maske. Masku je potrebno nositi tako da prekriva nos i usta, redovito je mijenjati (ako je riječ o jednokratnoj maski) ili prati.

Boravite na otvorenom

Ako je ikako moguće, susrete i druženja s korisnicima institucija održavajte na otvorenom. Boravak na otvorenom, uz pridržavanje ostalih mjera, značajno smanjuje rizik od prijenosa bolesti.